Friday, January 21, 2011

TAZKIRAH JUMAAT

myMetro | Minda: Zikir terapi hati paling berkesan

Marilah kita sama-sama menghayati dan mengambil ikhtibar dari pada artikel ini...

Ya Allah Ya Tuhanku..Kau Lembutkan hati ku, Kau Lapangkanlah dada ku, Jauhkanlah diri dan keluargaku dari segala malapetaka bahaya dan gangguan Syaitan.. Bersihkanlah hati kami dari segala hasad dengki, Ya Allah..

AMIN..

Tuesday, January 18, 2011

ON WEEKEND

SABTU

Ari sabtu lps, after balik keje, kami tersangatlah laparnye so saya godek-godek dalam peti ais sambil pikir apa nak masak ye.. Yg tinggal ayam ngan fries je..Sayur pun da habis cuma ada cendawan tin, baked beans, susu segar.. TING!!! Pale otak mula laju pikir hmm masak western lah arini..so lunch kami pada aritu adalah CHICKEN CHOP wif blackpepper sos n baked beans n fries.. huih..nape tah aku rajin lak aritu nak masak..selalu ari sabtu, klu keje memang malas la...hehe


Resipi ni saya amik kt blog Dari Dapur Saya ..saya share kt cni ye..tq..



Untuk ayam crispy:













Ambil ayam bahagian peha dan dibuang tulang.
Tepung gandum untuk salut ayam.
1 biji telur.
Sedikit garam.
Minyak untuk menggoreng.
Cara-cara:

Salut ayam dengan tepung gandum yang telah dicampur dengan garam. Pastu celup ayam tersebut ke dalam telur, dan salut semula ayam tersebut ke dalam tepung gandum. Goreng deep fry dalam minyak yang panas.



Untuk kuah black pepper:


2 sudu besar butter.
2 sudu besar tepung gandum.
2-3 cawan freshmilk (i guna 2 cawan jek..tu pn da byk).
Segenggam black pepper yg ditumbuk kasar.
2 sudu besar sliced mushroom (leh letak ikut sedap tekak anda).
2 susu besar kicap.
Garam secukup rasa.
1/4 kiub pati ayam.




Cara-cara:

Cairkan butter dlm saucepan. Bila butter cair masukkan tepung, kacau rata. Bila dah berbuih-buih masukkan freshmilk,black pepper, mushroom & kiub pati ayam. Kacau hingga agak pekat. Masukkan kicap dan garam. Matikan api selepas menggelegak.




Ate,memasing da kenyang, aktiviti d petang ari pe lagi selain tdo..utk menurunkan kadar kolestrol yg telah di makan, so bawak la si dak tecik ni jenjalan ke bengkel member kami.. Anak member ni memang main motor kecik, so Aisy pun nak test drive jugak..mana blh tahan tengokkk jek motor tu kn..Tengokla bukan main lagi dia..



So da nk maghrib,kami pn balikla coz Aisy pun da mengantuk..Sampai jek umah,mandi ape sume, trusssss jek lelap..klu tak tu, biase nye bkn main payah lg nk tdo..Haish la my sweetheart ni...tenang je tgk muka dia..muah..muah..




AHAD

Ahad kami bermula dgn Aisy yg bangun dulu dan menampar2 mukaku ini dan memanjat badan ayah dia,dia suh bangun jugek..adussss.. da xdapat bgn lambat la skang ni, sure dia akan bgn dulu n kejut kitorg skali..So biasa la ahad kan,mood malas mmg semakin memuncak naik..keluar la sarapan kat Bangi wif 1 of our frens.. Idea utk berpoya2 aritu dtg dr beliau..Kami mmg suke, Aisy lg suke dptla dia berendam hehe maka berangkatlah kami ke Bagan Lalang ptg tu after Zohor..berkonvoila 2 biji kereta ke sana.. Layan la gmbar je leh tak..? tak pandai la nak cerite ngeh ngeh...






ok..jom2..da tak sabar dah ni..


















i loike much dis pic..leh jd cover novel kn kn hehe










posing dlu plisss...


















hehe muka teruja nih

































dia ajak aku ke tgh oke..





















tak nak balik pissss...













ok dah...enough...jom naikkkk















Perasan x muka laki aku takde kt cni..sbb dia g ke tgh laut nun ngn bdk2 len memancing yg akhirnya umpan hanyut 1 plastik dan ikan pn gumbira x dapat tangkap dia hahaha..Patu g makan la,da berendam dlm laut..SEAFOOD time.!!! tp gambar tak amik coz memasing kebuluran..

Sekian aktiviti wiken kami...







Friday, January 14, 2011

JUNIOR MASTERCHEF AUSTRALIA


ADDICTED!!! i'm addicted now wif the reality tv show Junior Master Chef yang sedang di tayangkan di Astro C711. Kagum sungguh dgn budak2 seawal umur 8 tahun (what??) ke 12 tahun dah pandai memasak..Masakan dah sama macam hotel.. Seolah2 mereka ni lahir2 je terus boleh masak hehe..

Yela..mana tak kagumnya, budak2 kat sini umur macam tu masih lagi berkepit dgn mak ayah, makan pn kadang2 ada yang bersuap lagi, mandi pn kena bersuruh..Tapi budak2 ni berlagak seolah2 orang dewasa, cara bercakap, acting, apa lagi memasak.. i kagum oke coz i pn xpandai gtu (mmg pn)
..

Itula bezanya rancangan di 'sini' dgn rancangan dari 'sana'..Kita banyak disogokkan dgn rancangan realitiNYANYIAN hinggakan wujud rancangan nyanyian untuk budak2..kononnya mengikut arus dan trend semasa dan nk pupuk bakat si kecil sampaikan naik boring sbnanya asik tgk benda yang sama jek.. Dat's y show fr oversea ni lagi menarik minat saya..

TEPUK DADA TANYA SELERA..

Thursday, January 13, 2011

ROASTER EATING DAY (RED) EVERYONE!!!


Dapat info from 1 of my friend, today is a RED DAY at Kenny Rogers Restaurant..means all of u kena pakai something RED like, yeah of coz Lipstick or t-shirt or cap or slippers or watch etc la..once u wear RED, u buy 1 quarter meal, u will get free 1 quarter meal..exciting sgt kn kn..

so i think today my dinner is at Kenny Rogers Roaster wif hubby n aisy..jom jom bie..x sabar lak asenye hehe


Tuesday, January 11, 2011

ANUGERAH JUARA LAGU 2010

Hmmm.. AJL taun ni mmg best..performance hampir semua artis menggunakan gimik..Yang paling best waktu pembukaan..Memang itu yang saya nantikan hampir setiap kali AJL berlangsung, mengimbas kembali pemenang2 AJL lepas..mmg best lah..TERBAIK!!!

Tapi keputusannya memang di luar jangkaan...Bila keputusan di umumkan, perasaan saya biase2 aje..x teruja langsung..nape ek..
Maklumlah, peminat Faizal Tahir i ni walaupun ma hubby agak menyampah dgn die hehe..

DAMN..


ChurpChurp | Social Share » Om Nom Nom your way through, and WIN HTC Smartphones! (Preview)

ChurpChurp | Social Share » Om Nom Nom your way through, and WIN HTC Smartphones! (Preview)

Friday, January 7, 2011

POPEYES


Had a lunch wif ma ofismate td kat The Mines..jalan-jalan ar cari makan lepas da settle menyopping barang anak..1st time nmpak dis signboard "POPEYES".. uit makan pe lak nih..tp mmg pernah dengar..then we all pn try la masuk..

So actually POPEYES is like or maybe sama mcm KFC..cuma POPEYES ada tambahan yg mungkin mampu tarik perhatian si pencinta makanan laut sebab dorang ada menu udang, sotong dan ikan..quite interesting la bg saya yang jakun nih hehe g la try..sedap..
so enjoy the pictures..



-MY LUNCH-



- CLOSE UP -



- SIDE DISH -



- YUMMY -

Thursday, January 6, 2011

AISY 1ST STEP

ALHAMDULILLAH...

My 1st entry in January 2011..
My 1st entry in my whole life..never thought at all i will have my own blog..besides i am a quiet person..
hehe yeke..
My 1st entry is bout my son 1st step..on his 10 months old...keterujaan seorang ibu dapat melihat anaknya menapak ke hadapan 'wpun'..membuatkan saya ingin berkongsi kegembiraan ini dengan memulakan langkah untuk membuat blog ini..ada ke yg bace..
Kalau ada yang perasan la,lg skali,ada ke yg perasan hehe...actually saya da setup dis blog last year lg n it is pn bcoz to sell product..klu tgk balik blog ni,da takde da brg2 yg saya jual tu,coz saya da delete..heehe
Byk yg nk di ceritakan tapi ntilah dlu..tgk jela video Aisy melangkah ni ye..sgt-sgt hepi..c u..


video