Wednesday, December 21, 2011

Tuesday, December 20, 2011

ONE BITE PUFF


Sedapnya..tetiba teringin lagi.. 


Terasa-rasa kat tekak lagi manis durian ni..Ngidam ke??? No No No No


Bak kata seorang kawan, teringin and mengidam adalah lain ye..




Tuesday, December 6, 2011

SANTAPAN MINDA


Rasulullah SAW bersabda, 

" Ada dua anugerah yang di sia-siakan manusia; kesihatan dan waktu luang" 

- Ibn Abbas ra.

Wednesday, November 30, 2011

RUANG IKLAN UNTUK DI SEWA DI MAJALAH B'YU


Anyone tak yang ada service or product yang nak diiklankan?? 


Iklan di mana?? Majalah oke..Majalah By'U 


iaitu majalah yang berkonsepkan Santai



Informasi, Hiburan dan Remaja.


Diterbitkan secara bulanan di bawah syarikat 



Suri Media Sdn. Bhd



Boleh tengok kat sini apa tu majalah By'U.. https://www.facebook.com/majalahbyu




Berminat?? Contact me k : 

Ei ~ 012-7461811

aisyeira@gmail.com


Monday, November 14, 2011

TRAGEDI NOVEMBER

ALLAHUAKBAR..ALHAMDULILLAH..

Itu yg mampu kami ucapkan ketika ini..Apa yg terjadi? Meh i story..


Semalam petang Ahad (13 Nov 11) kami sekeluarga ondaway back dari Bukit Mahkota, Bangi, rumah my sis in law.. Usually if still petang lagi, mmg kami guna Jln Bangi Lama tu untuk balik ke rumah di Bangi, cuma kalau dah malam je akan masuk highway..


Masa ondaway tu memang masa tu tengah hujan and of course la jalan licin..Logik akal..tapi aku rasa budak ni memang tak berakal and tak de fikiran..nak dijadikan cerita, tengah2 berbual dengan my hubby dalam kereta tu, tiba-tiba dari arah bertentangan ada sebuah kereta Toyota Vios yang memang tengah laju berpusing-pusing and cuba mengelak dari langgar kereta kitorang tapi akhirnya melanggar lori yang betul2 kat belakang kitorang.. kiranya kitorang ni tercepat 2 saat je dari lori tu and nak jadi cerita lagi, belakang lori tu pulak ada sebiji motor yang boleh kata terlambat 3 saat je..kalau tak, tak tau la apa jadi dengan budak2 motor tu..


After dah berdentum tu, kitorang pun berhenti and my hubby and budak2 motor tu pergi lah tengok keadaan driver2 tu tapi al kisahnya pulak si driver Vios tu alamak boleh lagi nak berlagak poyo tak endahkan sapa2 pun kat situ then my hubby pun pegi tolong driver lori tu je la.. and nasib jugak diorang pun tak de cedera apape..  Driver lori tu pun siap cakap "saya ada 3 orang anak bang, aiyoyo..!!! driver ni india.. bila dah ramai yang datang tolong especially longkai2 and towing so kitorang pun gerak balik la..trauma jugak la sekejap..terfikir2 if jadi kat kitorang, masyaAllah jauhkan..


Ni pic di tempat kejadian yg sempat di snap..



white shirt with white cap and orange slippers is my hubby..



Vios yang terlibat..



masih teringat-ingat lagi..Syukur Ya Allah kau jauhkan kami dari malapetaka ini..Amin..


Thursday, November 3, 2011

Nak kenal owang JOHOR...........sile kan.. ❤❤❤


 

Here are some unique ‘trademarks’ of a true blue Johorian. They were forwarded to my e-mail by a friend. I find that they are really interesting. As a Johorian myself, I can’t deny these ‘trademarks’ as most of them are true. So… If you happen to meet or become friends with a Johorian, why don’t u check for yourself wether the ‘trademarks’ are true or not. It can be fun…


1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai-chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.


5. Diorang ada ENDUT. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ?


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock . Rasanye sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori ni?


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.


9. Tidur atas LECA (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore! When I was growing up, prang cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!


p/s : hehe agreed..


~TAKEN FROM FB~

Wednesday, October 19, 2011

OUR JOURNEY TO SABAH 3 - LAST YG BERKURUN

hehe kan da cakap..memang berkurun pn nak buat entry last day dekat Sabah ni.. busy la sangat kan..padahal..

ok jap..nak refresh balik nih..ingat lagi ke yang dekat sini and sini..?

Pagi-pagi lagi kitorang dah bersiap sebab misi utama nak pergi shopping lagi tak habis..my mak la, duit dia tak habis lagi hehe so mula-mula kita pergi isi perut dulu.. kali ni breakfast dekat luar hotel.. memang best la stay situ sebab semua nya dekat je nak pergi.. kami stop makan kat restoran ini..



Actually ni restoran biasa-biasa je macam restoran lain la tapi yang special nye mungkin pada ku sebab penuh dengan gambar-gambar lama versi P.Ramlee.. mungkin peminat kot.. Dekat sini la first time makan laksa Sarawak di Sabah hehe sedap


Gedebuk gedebak makan apa semua, teruskan misi mak aku la apa lagi, shopping mutiara again dekat Jamilah Jeweleries....kata nya dekat situ original / pearl yang pure punya..

Apa Pun Tak Boleh!!!



aktiviti aisy sementara tunggu uwan n ibu shopping..



Siap membeli dan belah dari situ, ondaway balik ke hotel boleh singgah lagi pasar Philippine untuk cari souveniar lain..selagi belum balik, ada je yang tak cukup rasanya nak bagi orang.. bagus betul ingat kat orang kan ngeh ngeh 




depan laut dkt pasar Philippine.. many activities here





hasil untuk orang ramai..



Sampai je hotel, packing barang pulak sebab pukul 3 petang is time to back Johor Bahru.. Ini budak kecik memang la tersangat rajin.. Semua dia nak bawak padahal berat ni.. Dalam kotak tu ada ikan terubuk masin berpeket-peket and kuih cincin berpeket-peket.. bayangkan..aku bawa pun terasa beratnya, lagi la dia tapi selamba je budak ni..




Turun je ke lobi check out apa semua then van pun sampai pick up hantar ke Airport KK.. Sampai sana ada banyak masa lagi dalam 2jam gitu, so hanya lah melepak dan berkejaran dengan Aisy sebab luaskan, seronok la dia..





huhu nampak "angan terbang" je..



 cantikkan nemo ni..berangan nak bela kat umah





time ni kami semua dah di dalam perut kapal terbang..on 3 pm..bubye KK..





selamat sampai airport Sultan Ismail, Senai pukul 5.30pm..alhamdulillah..lega..





 till we meet again KK, Sabah..



~ THE END ~




Monday, September 19, 2011

Alasan Untuk Tidak Memulakan Perniagaan










Alasan adalah cara terbaik untuk seseorang pemalas yang tidak mahu melakukan sesuatu kerja atau mengelak untuk mencapai sesuatu objektif. Alasan juga akan menenangkan diri anda bahawa anda mempunyai sebab untuk tidak melakukan sesuatu. Tetapi sedarkah anda bahawa anda hanya sedang menipu diri sendiri berbanding menipu orang lain.



Berikut adalah alasan-alasan yang diberikan oleh seseorang untuk memulakan perniagaan....




1. Saya tidak mempunyai idea atau saya terlalu banyak idea sehingga tidak tahu di mana nak mulakan

Idea semata-mata hanyalah sampah. Idea perlu disusuli dengan kajian dan kemudian tindakan. Dalam hampir semua keadaan, idea hanyalah 1% daripada kejayaan, manakala 99% lagi datangnya daripada tindakan.

Ramai orang mempunyai pelbagai idea, tetapi hanya beberapa orang yang akan berusaha melaksanakan sesuatu idea.

Jika anda mempunyai banyak idea sekalipun, ianya tidak berguna jika tidak menghasilkan duit. Idea perlu menghasilkan duit.




2. Saya tidak mempunyai masa

Siapa yang mempunyai masa ? Anda boleh menghabiskan masa untuk berborak kosong, menonton tv dan tidur berjam-jam, tetapi anehnya anda tidak mempunyai masa untuk meningkatkan pendapatan anda.

Tidakkah dengan bertambahnya pendapatan anda, anak anda akan mendapat kehidupan yang lebih baik ? Adakah berborak kosong, menonton TV dan tidur berjam-jam lebih penting berbanding kehidupan anak anda ?

Pernah tak anda habiskan kerja yang perlu dihabiskan dalam masa 7 hari hanya dalam satu malam sewaktu mengejar dateline ? ini membuktikan anda sebenarnya mempunyai masa yang banyak sekiranya anda berusaha atau terdesak.




3. Saya perlu betul-betul bersedia sebelum memulakan bisnes

Ramai orang yang bercakap sebegini tidak akan memulakan sesuatu itu sehingga ke akhir hayatnya. Anda tidak perlukan PHD untuk memulakan sesuatu. Jika anda mulakan selepas mempunyai PHD, anda akan menyesal.




4. Saya tak nak membuang masa dengan sesuatu yang akan gagal, saya hanya nak teruskan idea yang benar-benar terbukti berjaya ?

Bagaimana ia boleh terbukti berjaya jika anda tidak mencuba ? Perniagaan adalah satu pembangunan yang memakan masa yang panjang. Anda perlukan banyak masa untuk belajar dari kegagalan. Jadi anda tidak akan tahu samada sesuatu itu akan betul-betul berjaya atau tidak.

Jika anda sudah tahu sesuatu idea itu terbukti berjaya, pada waktu itu sudah terlewat bagi anda kerana sudah ada orang lain yang sudah memulakannya.




 p/s : untuk renungan kita bersama..

Tuesday, September 13, 2011

KAWAN TERBAIKKU DAN SELAMAT PENGANTIN BARU



Ari kejadian adalah pada 9 Sept 11 aritu.. Saya balik ke JB untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan baik aka best friend forever aka kawan sekolah lama aka kawan buat hal sama-sama kat sekolah dulu hihihih Tu nama-nama yang tersenarai tu antara rakan-rakan seperjuangan masa di sekolah asrama di Kluang dulu yang satu kepala, yang selalu buat cikgu cikgi dan student-student kt sekolah tu menyampah la kot dengan kitorang ni hehe..








Mana tak nya, apa je benda yang jadi kat sekolah dulu, tau dah siapa yang terlibat kuikui korangsss ingat tak.. tak pelah aku takkan mengantoikan diri sendiri dan korang dalam entry ini untuk beritahu satu alam maya akan kenakalan kita dulu kuikuikui biarlah kita simpan sebagai memori PALING indah dalam hidup kita, okay guys.. luv uolls.. n alhamdulillah..ikatan persaudaraan ini dah hampir menjangkau 16 tahun dan kita sentiasa keep in touch each others.. syukur sangat walaupun masing-masing berjauhan dan dah ada kehidupan sendiri tapi kita still tak lupa antara satu sama lain..oh sedey lah..




Tengoklah ni..betapa kuatnya
pengaruh kenakalan kita masa kat sekolah dulu sampai ada geng post macam nih huhu




Oh lari tajuk sudah..




Sebenarnya nak story tentang kehadiran ke majlis kahwin member ku ini tapi menyimpang sudah hehe so sadly sebab kami berdua je yang dapat datang ke kenduri ni sebab mereka yang lain kebetulan ada hal masing - masing tapi happily coz our frens ni dah pun selamat menjadi seorang isteri pada 9hb tu tapi we olls pergi masa majlisnya aje sebab saya bertolak dari Bangi petang Jumaat tu, almaklumlah bekerja..



"izan..nape kita kaku semacam nih..haha"



ha..inilah pengantinnya..
comey tak kawan kita..



Meh tengok pelaminnya meh..(style Aisy ckp skang kalau nak suruh dukung dia, "meh..meh..")



simple but nice and lovely kan..




my mom with Aisy and Izan's sister with Aisy



sementara nak tunggu pengantin lelaki sampai sebab hujan lebat time tu wooo..



melayan ragam anak..




kompang dah start berbunyi so pengantin kena standby atas kerusi sambil muka di tutup konon2 pengantin lelaki tak boleh tengok isteri selagi tak bayar tol ngeh..ngeh adat orang johor





the bridegroom..






abaikan muka yang berkilat itu..mana tak nya..sampai sana dalam pukul 1 tengahari sampailah pengantin datang dalam pukul 2.30 petang huhu mana tak berkilat kelatnya..






Last but not least, mestilah acara wajib..gambar beramai-ramai dengan pengantin..:-)






SELAMAT PENGANTIN BARU MY DEAREST FRIEND SHAHRINA AND HISHAM..!!!

Selamat menempuh kehidupan yang baru bersama-sama n happily ever after..Amin..



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

"weh izan..ko pasan tak..punya la lama kita berdating hari tu..satu je gambar kita huhuhu "







Wednesday, September 7, 2011

MANA MAK???

Jam 6.30 petang.

Mak berdiri di depan pintu. Wajah Mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bungsu balik dari sekolah agama.

Ayah baru balik dari sawah.

Ayah tanya Mak, “Along mana?’

Mak jawab, “Ada di dapur tolong siapkan makan.”

Ayah tanya Mak lagi,” Angah mana?”

Mak jawab, “Angah mandi, baru balik main bola.”

Ayah tanya Mak, “Ateh mana?”

Mak jawab, “Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam?”

Ayah tanya lagi, “Adik dah balik?”

Mak jawab, “Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari Adik.”

Mak jawab soalan ayah penuh yakin. Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak Mak dan bagaimana keadaan anak-anak Mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian

Jam 6.30 petang

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari.

Ayah tanya Along, “Mana Mak?”

Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, “Tak tahu.”

Ayah tanya Angah, “Mana Mak?”

Angah menonton tv. Angah jawab, “Mana Angah tahu.”

Ayah tanya Ateh, “Mana Mak?”

Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah.

Ayah tanya Ateh lagi, "Mana Mak?"

Ateh menjawab, “Entah.”

Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada Ayah.

Ayah tanya Alang, “Mana Mak?”

Alang tidak jawab. Alang hanya mengoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan facebook. Ayah tahu yang Ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu.

Tidak ada siapa tahu di mana Mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana Mak. Mata dan hati anak-anak Mak tidak pada Mak. Hanya mata dan hati Ayah yang mencari-cari di mana Mak.

Tidak ada anak-anak Mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "Mana Mak?"

Tiba-tiba adik bungsu bersuara, “Mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!!”

Tersentap hati Ayah mendengar kata-kata Adik.

Dulu anak-anak Mak akan berlari mendakap Mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya "Mana Mak?" apabila Mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "Mana Mak." Apabila dapat nomor 1 atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak Mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak Mak tidak bertanya 'Mana Mak?"

Semakin anak-anak Mak besar, soalan "Mana Mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak Mak .

Ayah berdiri di depan pintu menunggu Mak. Ayah resah menunggu Mak kerana sudah senja sebegini Mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini Mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok Mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi Mak, Mak akan bawa sesuatu untuk anak-anak Mak apabila pulang dari berjalan.

Sampai di halaman rumah Mak berhenti di depan deretan kereta anak-anak Mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak Mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir Mak diketap repat. Senyum tertahan, hanya Ayah yang faham. Sekarang Mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak Mak akan menepis tangan Mak kalau Mak lakukannya.

Lima buah kereta milik anak-anak Mak berdiri megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tidak tahu pun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan Mak. Mak belum merasa naik kereta anak Mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak bagi salam. Salam Mak tidak berjawab. Terketar-ketar lutut Mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin Mak masuk ke rumah. Lutut Mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kueh koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak Mak. Mak Uda tahu anak-anak Mak suka makan kueh koci dan Mak malu untuk meminta untuk bawa balik. Namun raut wajah Mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kueh koci dari Mak Uda tadi, Mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kueh koci kamu ni."

Sekurang-kurangnya itulah bayangan Mak. Mak bayangkan anak-anak Mak sedang gembira menikmati kueh koci sebagimana masa anak-anak Mak kecil dulu. Mereka berebut dan Mak jadi hakim pembuat keputusan muktamat. Sering kali Mak akan beri bahagian Mak supaya anak-anak Mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala Mak.

Ayah suruh Mak tukar baju yang basah itu. Mak akur.

Selepas Mak tukar baju, Ayah iring Mak ke dapur. Mak ajak anak-anak Mak makan kueh koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada Mak. Mata dan hati anak-anak Mak sudah bukan pada Mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu Mak sudah tidak boleh mengharapkan anak-anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan Mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak Mak akan makan bersama. Setiap hari Mak berharap begitu. Hanya Ayah yang duduk bersama Mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu Mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi Mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak Mak.

Ayah tanya Mak kenapa Mak tidak telepon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telepon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telepon anak-anak yang Mak tidak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut Mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati Mak agar salah seorang anak Mak akan menjemput Mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput Mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput Mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telepon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, “Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak mengangkat kita kat bahu mereka.”

Mak faham buah hati Mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat Mak di hati anak-anak Mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata Mak jatuh ke pinggan.

Kueh koci masih belum diusik oleh anak-anak Mak.

Beberapa tahun kemudian

Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, “Mana mak?”.

Hanya Adik yang jawab, “Mak dah tak ada.”

Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat Mak waktu Mak sakit.

Kini Mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak Mak lagi.

Dalam isakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur Mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan Mak tidak boleh bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan Mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa Mak semasa anak-anak Mak kecil dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telepon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak Mak adalah untuk orang lain bukan untuk Mak.

Hati anak-anak Mak bukan milik Mak lagi. Hanya hati Mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak Mak..

Mak tidak sempat merasa diangkat di atas bahu anak-anak Mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah Mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara Mak yang akan menjawab soalan Ayah,

"Mana Along?" , "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya Mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan Mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak Mak sentiasa di hati Mak tetapi hati anak-anak Mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur Mak, Ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik , "Mana mak?" "

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa Ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang. Hati ayah hancur teringat hajat Mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata Mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan Bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala Lumpur tu. Saya akan buat kueh koci buat bekal."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh..

Terketar-ketar ayah bersuara, "Mana Mak?"

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah 10 tahun Mak pergi namun soalan "Mana Mak?" masih sering keluar dari mulut Ayah sehingga ke akhir usia.

Sebuah cerita pendek buat tatapan anak-anak yang kadang-kadang lupa persaan ibu. Kata orang hidup seorang ibu waktu muda dilambung resah, apabila tua dilambung rasa. Kata Rasulullah saw. ibu 3 kali lebih utama dari ayah. Bayangkanlah berapa kali ibu lebih utama dari isteri, pekerjaan dan anak-anak sebenarnya. Solat sunat pun Allah suruh berhenti apabila ibu memanggil. Berapa kerapkah kita membiarkan deringan telepon panggilan dari ibu tanpa berjawab?





*** Copy and paste from FB