Wednesday, November 30, 2011

RUANG IKLAN UNTUK DI SEWA DI MAJALAH B'YU


Anyone tak yang ada service or product yang nak diiklankan?? 


Iklan di mana?? Majalah oke..Majalah By'U 


iaitu majalah yang berkonsepkan Santai



Informasi, Hiburan dan Remaja.


Diterbitkan secara bulanan di bawah syarikat 



Suri Media Sdn. Bhd



Boleh tengok kat sini apa tu majalah By'U.. https://www.facebook.com/majalahbyu




Berminat?? Contact me k : 

Ei ~ 012-7461811

aisyeira@gmail.com


Monday, November 14, 2011

TRAGEDI NOVEMBER

ALLAHUAKBAR..ALHAMDULILLAH..

Itu yg mampu kami ucapkan ketika ini..Apa yg terjadi? Meh i story..


Semalam petang Ahad (13 Nov 11) kami sekeluarga ondaway back dari Bukit Mahkota, Bangi, rumah my sis in law.. Usually if still petang lagi, mmg kami guna Jln Bangi Lama tu untuk balik ke rumah di Bangi, cuma kalau dah malam je akan masuk highway..


Masa ondaway tu memang masa tu tengah hujan and of course la jalan licin..Logik akal..tapi aku rasa budak ni memang tak berakal and tak de fikiran..nak dijadikan cerita, tengah2 berbual dengan my hubby dalam kereta tu, tiba-tiba dari arah bertentangan ada sebuah kereta Toyota Vios yang memang tengah laju berpusing-pusing and cuba mengelak dari langgar kereta kitorang tapi akhirnya melanggar lori yang betul2 kat belakang kitorang.. kiranya kitorang ni tercepat 2 saat je dari lori tu and nak jadi cerita lagi, belakang lori tu pulak ada sebiji motor yang boleh kata terlambat 3 saat je..kalau tak, tak tau la apa jadi dengan budak2 motor tu..


After dah berdentum tu, kitorang pun berhenti and my hubby and budak2 motor tu pergi lah tengok keadaan driver2 tu tapi al kisahnya pulak si driver Vios tu alamak boleh lagi nak berlagak poyo tak endahkan sapa2 pun kat situ then my hubby pun pegi tolong driver lori tu je la.. and nasib jugak diorang pun tak de cedera apape..  Driver lori tu pun siap cakap "saya ada 3 orang anak bang, aiyoyo..!!! driver ni india.. bila dah ramai yang datang tolong especially longkai2 and towing so kitorang pun gerak balik la..trauma jugak la sekejap..terfikir2 if jadi kat kitorang, masyaAllah jauhkan..


Ni pic di tempat kejadian yg sempat di snap..



white shirt with white cap and orange slippers is my hubby..



Vios yang terlibat..



masih teringat-ingat lagi..Syukur Ya Allah kau jauhkan kami dari malapetaka ini..Amin..


Thursday, November 3, 2011

Nak kenal owang JOHOR...........sile kan.. ❤❤❤


 

Here are some unique ‘trademarks’ of a true blue Johorian. They were forwarded to my e-mail by a friend. I find that they are really interesting. As a Johorian myself, I can’t deny these ‘trademarks’ as most of them are true. So… If you happen to meet or become friends with a Johorian, why don’t u check for yourself wether the ‘trademarks’ are true or not. It can be fun…


1.They end 9 out of 10 sentences with Ekkk… Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal (question mark). Contoh :- Ni awak punyer ekk? Nama awak saper ekk ? Kenapa kite kaler tak cantik ekk ? Dan macam-macam ekk lagi.


2. They refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it meant Johor Bahru (JB), the city dan bukan Johor, the state. Biasa digunakan oleh mereka yang tinggal di luar bandar Johor Bahru seperti di Masai-chusettes umpamanya. Contoh : Beb, gua nak turun Johor laa. Lu mahu ikut gua tak? So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana – if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak bongok berkata, “Eh, lu kan dah ada kat Johor?” Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question.


3. They pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with “AR” as “OR”.Contoh : Aku kena pakai seluor besor untuk main bolor kat Muor besok. (Aku kena pakai seluar besar nak main bola di Muar besok). besar, BESOR ? Slipper , SLIPPOR ? Aku tergelak. Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar) dan lain-lain.


4. They are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, belum pernah jumpa orang Johor yang serious or square to a T. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Almost all of them are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar.


5. Diorang ada ENDUT. Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut. Contoh ayat : Haa… kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut.


6. Diorang Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Kandy, Bobotok… . Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or kandy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor ?


7. Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock . Rasanye sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Amy, Zainal Abidin, Nash etc. Boleh pakai ke teori ni?


8. Kenduri Kawin Ada Telur Pindang Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dengan segala macam rempah dan dedaun untuk mendapatkan that special taste. Lepas rebus, telur akan berwarna cokelat. Both kulit dan isi. Normally orang buat telur pindang ni for special occasion, seperti majlis perkahwinan. Zaman dulu-dulu, you can tell the social class of the tuan rumah – normally orang kaya-kaya jer buat telur pindang ni sebab ianya rumit dan makan masa berjam-jam therefore menggunakan kos yang tinggi.


9. Tidur atas LECA (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam GEROBOK. Tido pakai GEBOR.


10. They never watch RTM sebab semua cerita dah tengok kat TV Singapore! When I was growing up, prang cukup suka tengok TV Singapore sebab iklan dia semua dari overseas, very menarik. Besides the cerita yang terkinilah. Well, TV Singapore cuma dapat ditengok oleh penduduk JB dan kawasan yang sewaktu dengannya. As you go further up north (of Johor), you can see aerial TV semua setinggi pokok kelapa – semata-mata nak dapatkan siaran from Singapore!


p/s : hehe agreed..


~TAKEN FROM FB~