Tuesday, April 5, 2011

THE MAGIC OF THINKING BIG

Beri peluang kepada diri anda untuk “think big”. Kesemua kisah kejayaan bermula dengan thinking big.Ini adalah kerana, dengan mengimpikan sesuatu yang besar, anda memaksakan diri anda untuk menjadi lebih kreatif dan inovatif untuk mencapai sesuatu yang diluar jangkaan anda.Sekiranya anda mempunyai sebuah kedai, fikirkan bagaimana anda boleh membina kedai-kedai tambahan (franchise).


Sekiranya anda sudah berjaya di negeri anda, fikirkan bagaimana anda boleh menambahkan kejayaan di mata negara (seluruh Malaysia).


Sekiranya anda sudah berjaya di Malaysia, fikirkan bagaimana anda boleh berjaya di peringkat antarabangsa.


Sekiranya pendapatan anda adalah RM1,000, fikirkan bagaimana anda boleh memperolehi pendapatan RM10,000.


Sekiranya pendapatan anda RM10,000, fikirkan pula bagaimana untuk memperolehi RM100,000!


Menurut sejarah, segala kejayaan yang cemerlang bermula dengan kebolehan seseorang itu dalam “think big”. Pepatah mat salleh mengatakan:


Shoot for the stars, if you don’t get it, you still get the moon!

(Bermatlamat untuk mencapai bintang-bintang. Sekiranya anda tidak kesampaian, anda masih mencapai bulan)


Maksudnya untuk memberi anda kebebasan berfikir sesuatu yang lebih hebat dan besar daripada zon selesa anda. Sekiranya sesuatu hebat itu tidak tercapai, anda masih lagi mencapai sesuatu yang amat membanggakan.

sumber : irfan khairi.com


Sebab Thinking Big lah saya pakai PB. Nak sihat, nak cantik bkn utk sapa, utk diri sendiri dan keluarga juga. Kalau x sihat, macamana nak jaga family saya. (WEAR IT)


Sebab Thinking Big lah saya ceburi bisnes PB ni. Lepas pakai, rasa sihat, kuat utk bekerja dan selain itu masyukkkk juga. (LIKE IT)


Sebab Thinking Big lah lepas saya dah rasa semua ni, saya nak ajak kamu semua rasa dan dapat apa yang saya sudah/bakal dapat. (SHARE IT)


Tak susah pun..Just FOLLOW THE LEADER.. Apa nak pening kepala, ikut je apa yang dah tersedia sebab yang terdahulu sudah melaluinya...


No comments:

Post a Comment