Bahan-bahan:
5 ekor sotong
500 ml air
3 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, hiris halus
1 tangkai cili merah, hiris halus
4 sudu makan rempah kari ikan / ayam (ikut suka)
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap
1 sudu gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
minyak masak
Lidi pencucuk
Garam secukup rasa
500 ml air
3 biji telur
2 biji bawang besar, dicincang halus
1 tangkai cili hijau, hiris halus
1 tangkai cili merah, hiris halus
4 sudu makan rempah kari ikan / ayam (ikut suka)
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan kicap
1 sudu gula
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
minyak masak
Lidi pencucuk
Garam secukup rasa
Cara - cara:
1. Pukul telur, 1/2 bawang, cili hijau, cili merah dan garam sehingga rata.
2. Panaskan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan telur dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi.
4. Then, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
5. Masuk rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masuk air. Bila kuah hampir pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Tutupkan api.
2. Panaskan minyak. Masukkan telur dan kacau hingga hancur. Angkat dan sejukkan.
3. Sumbatkan telur dalam sotong. Sematkan kepalanya dengan lidi.
4. Then, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan baki bawang dan cili hingga naik bau.
5. Masuk rempah kari dan cili kisar. Bila garing, masuk air. Bila kuah hampir pekat, campurkan kicap, serbuk lada hitam, garam dan gula.
6. Akhir sekali, masukkan pula sotong sumbat. Kacau sekali-sekala hingga sotong masak dan kuahnya pekat. Tutupkan api.
No comments:
Post a Comment